2009. február 18., szerda

IV. Netgombász farsang

Történt, hogy nagypapi nicknéven egy lelkes gombász a XXI. század elején már rákapott az internetes fórumokon való gombászásra :-)
2005.10.21-i NetAcadémián tett bejegyzése a netgombász történelem kezdetéről tudósít.
„Igazából az Index gombász-fórumán résztvevők eddig magános farkasként űzték ezt a sportot. Nekem támadt az a hóbortos ötletem, hogy ne csak virtuálisan, de a való életben is ismerjük meg egymást, ezért szerveztük meg az I. Magyar Netgombász Találkozót, amely várakozáson felül sikeredett………….. Évente egyszer biztos fogunk találkozni, már szervezzük a 2.-at.”
És a netgombász találkozót követte a netgombász farsang, sorban a negyedik.
A netgombász farsang születése körül az Index Gombázós topicján már többen bábáskodtak, nagypapinak csak el kellett ültetni a bogarat a fülekbe: „Nem gondoltatok még arra - így indult a netgombász tali is :-)) - hogy jó lenne egymás után, amúgy svédasztalosan végigínyenckedni egymás kajakölteményeit? Hm...”
Aztán a forraltboros-pirogos netgombász megbeszélés nyélbeütésének megszervezése helyett Maple a világhálóba kiáltotta: „Csináljunk topik - farsangot!!! Helyet kellene találni vmi közösségi intézményben. Batyus piknik - mindenki alkothatna vmi finomat. Jelmez – gomba”.

Nagypapi idézetek sora az előzőekkel még nem ért véget, hiszen a netgombász szó is magyarázatra szorul.
„Netgombász – főnév, természetes személy, a világhálót előszeretettel használja gombásztudománya gyarapítására, tapasztalatai megosztására, általa talált ismeretlen fajok azonosítására. A netgombász rendszerint szenvedélyes fotós is, életlen képei alapján szeretne pontos fajmeghatározást. Munkahelyére érve első dolga az ún. Gombázós topik elolvasása, kollégáinak csak ezután köszön. Száraz időben eget kémlel, ilyentájt embertársaival kibírhatatlan. :-)”

E szükséges kitérők után visszakanyarodom a bejegyzés fő témájához, a Netgombász farsanghoz. A meghívó a székesfehérvári Fejér Megyei Művelődési Központba szólt, Maple munkahelyére. (Remélhetőleg a szombat délutánért járó túlóra pénzt a cég fizeti neki, s nem hivatkozik gazdasági válságos olcsó trükkökre :-).

A terem díszítése a korán érkezőkre várt, s aki bírta tüdővel fújhatta akár kettesével is a lufikat.
Mi Rizikével, Rizikemamával, Tigrinccsel a MÁV forróvonatával érkeztünk. Vagy megfagyunk, vagy megsülünk választékból az utóbbit kaptuk, s mivel a kosárkánk gombás ételekkel volt megtömve azt a peronon hagytuk, ott legalább hideg volt. Ismerve a vonatos trükkös lopásokat abban reménykedtünk, hogy a ravasz tolvajok csalinak vélik az őrizetlenül hagyott csomagot és nem lopják el:-)
Maple az állomáson várt minket kocsijával, szerencsére mind az öten befértünk, négyen lehúzott fejekkel a hátsó ülésen lapulva néztük és hallgattuk Maple-tour szolgálat idegenvezetését.
Mikorra a müviházba megérkezett minden résztvevő, az asztalok is rogyásig megteltek finom ennivalókkal, a falni vágyók gyors kielégülését Bonard késleltette a Magyar Netgombász Közhasznú Egyesület (MNKE) megalakulásáról szóló tájékoztatójával. Korgó gyomorral, éhségtől elcsigázva teljesítettük a jelenléti ív négypéldányos aláírását és perkáltuk ki az éves tagdíjat, de most már aztán irány az asztal!
Sós után, édes, egy kis emésztést serkentő pálinka, s ezt a sorrendet akár ismétlő jelbe is tehetném, csak a pálinkát cseréltem le, hol borocskával, hol szénsavas szódavízzel. Levegővételnyi szünetnél többet kellett tartani Hasandel merőkanálnyi szarvashúsos – gombás raguja után, ezután már nem sikerült legalább csipegetés szintjén végigkóstolni a legtöbb ételt, s gondolom ezzel mindenki így volt.

Ha már belemerültem az evésbe hadd soroljam fel a választékot:
Először is a gombát látott ételeket:-)

kétésfélcentiscitromosvargányáskolbászfalatokmustárosdióskolbászmártással,

spenótos zsemlegombóc tejszínes gombamártással, gombás szarvasragu cseréptálban, gombás puliszkafelfújt titkos vargányamártással,

gombakalapos töltött burgonya szalonna köntösben,

gombás sajttekercs,

rozmaringos kacsaszívvel töltött kucsmagomba, gombás töltött paprika és uborka, gombalekváros piskóta rolád, szarvasgombás vaj,

vargányás focaccia,
Váncsa szakácskönyvből készített gombás-vadhúsos egytálétel. Az édességek sem nélkülözték a gombát, legalább formájával díszítették az asztalt. 13 kanalas légyölő galóca, lekváros gomba-linzer, somlói galuska, nemisakármilyen csokis muffin, csokoládé bevonatos szív-puzzle (a két félből egy egész, ha jól összeilleszted :-) almás pite két változatban, sajtos pogácsa, mandula, aszalt szilva,
sós-falatok, torták, sütemények,

Szysssz ehető gombakertje:-)

A receptek elkövetőinek felkutatásával gyorsan múlott az idő, s elkövetkezett a tombola. Szysssz kétszer is nyert, míg, akik nem nyertek semmit (Szömi meg én ) vigasztalhattuk magunkat, hogy legalább a szerelemben leszünk nyertesek.
(Szysssz azért másnap reggel születésnapi ráadásnak nekem adta a kis zöld plüss békát, melyet gyermekemmé fogadtam :-), ezek után kikötötte, hogy akkor semmi köze hozzá :-)


Felismerési vetélkedőre szánt anyagommal - R. Sabatier könyvéből kifotózott tréfás gombaképek - néhányan körbeültük Maple laptopját, és kétszer is átpergettük a képanyagot, mert, hogy minél többször nézi az ember, annál több részletét fedezi fel a bennük rejlő sziporkázó gombahumornak.
A társaság nagy részének a farsangi jelmez készítésére nem maradt ideje, meglehet elfogyott az ötlete és még a tavalyi göncöt sem találta :-)
Megmosolyogtuk Kovlvi dédnagyapa-korabeli kucsmáját és Kasza göndör-fekete-műparókáját, hozzáillő hazafi-matricás pólójával.

A gyerekek galóca és őzlábgomba kalapos jelmezei örök darabok, nem lehet kinőni őket, csak Botit nem sikerült rávenni, hogy legalább egy fotó erejéig vegye fel a tavalyi bronzos vargánya öltözetét.
Hazafelé Homerxék a szép új autójukkal útba ejtették Bkeszit is, megszabadulva ugyan a tombolára bevitt „felesleges” tárgyainktól, mégsem üres kosárral mentünk haza, mert csomagolni kellett a maradékból, s bizony milyen jó volt másnap reggel is Nagypapi kolbásza, meg a focaccia, és hadd ne soroljam tovább, mert a végén megint éhes leszek.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma találtam a lomtalanítás során ezer éves kézzel merített békebelinél is idősebb diósgyőri papírt. Elteszem nektek, mert ehhez az ételsorhoz az étlaphoz ez lenne méltó körítés.

lilapereszke írta...

Ó, de kedves tőled, hogy kitaláltad helyettünk, legközelebb étlapot írunk, a diósgyőri papírra :-))))

maple írta...

Nem is tudtam, hogy blogotok van.
Elolvastam a régebbi beírásokat is, jól szórakoztam.
Írtam is egy haikut:
Természetképek?
nagyon szépek. Az étkek?
Ehetném őket.
:o)
maple

lilapereszke írta...

"Rendes" gombászok, előbb-utóbb idetalálnak :-)
Kedves Maple, köszönöm a haikut, régi szép gombázós-topicos telünk jut róla eszembe.