2012. augusztus 31., péntek

A 2012-es nyári szezon, utazz a gombák után :-)


Róluk részletesen is szó lesz :-)

Ha Budakeszin ölbe tett kézzel vártuk volna a gombaszezont, alighanem telesírhatnánk e bejegyzést „gombátlanságos” panaszunkkal. Így ezt a nyarunkat, akár a többit, az „ utazz a gombák után” címkével is elláthatjuk.
Az őszi, tavaszi, nyári esők mind arra voltak jók, hogy mentőövet nyújtsanak a szárazságtól fonnyadozó növényeknek. S ahogy Csokonai Vitéz Mihály a reményeiben,  mi is csalódtunk minden esőt követő időszakban, mert abból nem nőtt gomba. A Bükkben, a Börzsönyben is a „Forrásim, zöld fáim kiszáradtanak” – ha már említettem Csokonait :-)
Csak a felhőszakadás segít már a gombahelyzeten, s amikor az elsőt Salgótarján város a nyakába kapta, megkerestem M. Tibit levélben, hogy hová érdemes menni gombáért Tarjánban. A régvolt Országos találkozó gombász helyszíneinek emlékei már meghalványultak, a Medves fennsíkot a tömegközlekedéses utazás kötött ideje miatt kevés időnk lett volna megjárni. Az ajánlott útvonalak egyikét a Volán busz végállomásától gyalogosan indulva egy szombati napon meg is céloztuk, de aznap reggel, ahogy a város felé közeledett a buszunk, egyre hatalmasabb felhők borították be az eget, s a hatalmas dörrenéseket, villámlásokat követően befutott a buszunk is az esőzónába. Esernyővel indultunk a piacra, hogy Pisti legalább egy esernyőt vegyen, ha már nem hozott még esőkabátot sem. (Elszoktunk tőle az utóbbi fél évben.) Az úton, Pécskő felé haladva, érdeklődésünkre az arra haladó házaspár tanácsára „olyan agyagos ez a terep ilyen esőben, hogy csak a sárt gyúrnánk, menjünk kövesebb oldalra” visszafordultunk. Inkább bementünk egy közeli presszóba türelemmel kivárni, míg csendesedik az eső. Ott a törzsközönségtől kaptunk tippeket, hol próbálkozzunk gombaszedéssel, így elindultunk a buszmegállóba, hogy busszal menjünk ki a gombásnak mondott erdő széléig. S mire kiértünk elállt az eső, kisütött a nap, így már csak a fák leveleiről csöpögött tovább a nyakunkba a víz. 
Gombák a nyári zivatar utánA vastag avarral borított erdőben első nekifutásra csak piros galambgombát láttunk, de néhány szem rókagomba megtalálása után már több reménnyel kerestük a gombát. Találtunk savanyú foltokat sajnos üresen, s néhány szép vörös érdestinórut az út menti nyárasban. S mivel a további portyázásnak sok értelmét nem láttuk, megállapítottuk, hogy a szezon még várat magára, legalábbis ezen a helyszínen. A piacon már akkor is volt sok vargánya, azt mondták, hogy a Mátrából való! (Egyből sejtettük, hogy hazudnak, a Mátra az idén teljesen kimaradt minden esőből, gomba szezont csak emlékeikből ismernek azon a vidéken az idei nyáron.) Három nap múlva Erzsikét is elcsaltuk egy újabb felfedező útra. Salgóbányáig mentünk fel a busszal, s onnan gyalogoltunk le a campingig. Nem jártunk túl nagy szerencsével pedig szép erdők mellett haladtunk el és akadt többféle gomba is a néhány szem vargányán kívül. Csak tátottuk a szánkat amikor a helyiek teli kosarát megláttuk a buszmegállóban. Ja, hogy nincs helyismeretünk? Az a mi bajunk! A nyári salgótarjáni kaland ezzel a két látogatással részünkről befejeztetett, mert menni kellett Miskolcra, hogy onnan majd a Zempléni Gombafesztiválon töltsünk három napot. 

Baska és a fakó tinóru

Előtte Baskával felmentünk Bánkútra, s csodák-csodája a közel 1000 méter magasságban, rókagombát, vöröstönkű-, deres-, bükkös-, erősszagú, kéthátú- és varaszöld galambgombát, fakó tinórut, nyári vargányát (igaz csak egyet, de az legalább 30 dkg.-os volt), szépen találtunk. Másnap az Aggteleki Karsztra mentünk Baskával. S ahogy beléptünk az erdőbe, a púposodó levelek alatt mindjárt észrevettem pár császárgalóca tojást. 
Császárgalóca tojások

Akkor még kinyíltak nem voltak azon a helyen, azokat később az erdélyi utunkról hazatérve találtuk meg egy másik erdőrészen. Ránk vártak :-).  Vargánya, piruló galóca, őzlábgomba, érdestinóruk, akadt fotózni szép, konyhára pedig finom gomba. Egy szépséghibája volt a kirándulásunknak,  elveszett a bicskám. Ráadásnak az ott szedett barna nyálkásgombákból készített babos gombasaláta úgy meghajtott, hogy két doboz széntablettát kellett utána beszednem, hogy rendbe jöjjek. Nem is beszélve a kirándulásokra cipelt pótruházatról, mert sose lehet tudni :-))
Egyik nap Bükkszentkeresztre indultunk gombászni. Megtaláltuk a csodafoltot. A vánkos mohából a legsavanyúbb talajok jelző gombái (farkas tinóru, triflaáruló gomba, rózsás korallgomba) sem hiányoztak, és ráadásnak a páfrányok árnyékában egy gyönyörű ízletes vargányára is rátaláltunk.
 
ízletes vargánya

Triflaáruló gomba

rózsás korallgomba

A Zempléni Fesztivál Hercegkúton volt, ahol első nyilvános könyvbemutatónk is programba volt véve. A szállásunk kellemes volt, de a falu… Mintha nem élnének benne emberek… Jó, hát nem flangáltak ráérő emberek az utcán naphosszat – lévén dolgos sváb falu -, de akkor is hiányoztak legalább este, a kispadon üldögélő öregek. A táborba sem jöttek fel a fesztiválra a fiatalok, ha csak a táborzáró estét nem tekintjük kivételnek, amikor pár hercegkúti fiatalember a tábortűznél mutatott egy kis hercegkúti dalolást, a tangóharmonikával kísért ének-átiratukban. Egy sváb asszonyt azért közelről is láttunk, aki szalonnát árusított a táborban. Amikor megkérdeztem tőle, hogy sváb szalonnát tetszik árulni, elmagyarázta, hogy igen, sváb módra készített szalonnát. (Egészben hagyják az oldalszalonnát, s pácolásához csak fokhagymát használnak.) A vásárláskor, csak a szalonna hosszának feléig kértem vágni a szeletet, a hossza nem fért volna a kosaramba :-). A híres termőhely borát sem tudtuk megkóstolni, mert hogy kapni nem lehetett, s a pincesoron sem rángatták be az embert egy pohár borra, ahogy azt szokás Badacsonytomajon pl. A fesztivál gombás terepasztalára a résztvevők vagy vizes élőhelyről, vagy a Hutákból hozták a gombát. Volt éjszakai gombászás is, ők a terepasztalról szüretelték le a vargányákat. :-)
A nyár legszebb császárgalócája
Hercegkútról visszamentünk Miskolcra és egyik nap távolsági busszal ismét elmentünk az Aggteleki Karsztra gombázni. Az ismert helyeken nem vártak meg az értékesebb gombák, a piruló galócák is csak az idős lombos-erdőkben tartották még magukat. Szerencsére Dénes megtalálta élete első császárgalócáját, melynél ideálisabb korban lévőt álmodni sem lehet. A falu határa felé közeledve próbáltunk az erdőből kijutni. Ez szerencsés döntés volt. A fenyves előtt – ahol a madár sem jár nyáron – volt még egy öreg tölgyes, ahová csak a vaddisznók járnak, az alaposan feltúrt földből következtettünk rá. No, itt sok szép vargányát, galambgombát szedtünk. Csodálkoztak is a kocsmában hogy tinórát találtunk, hiszen ők már azt tapasztalták,  vége a tinórának, pár szemért ők ki nem mennek már. Az ismeretlen utat próbáltuk lerövidíteni, s így tévedtünk be, egy felső részéről nyitott, elhagyatott kertbe, ahonnan a kutyájának hangos csaholására felfigyelő szomszéd átinvitált a saját kertjébe, merthogy ebből a kertből csak kerítésmászással tudtunk volna kijutni az utcára. Kaptunk tőle friss hideg vizet is, majd a busz indulásáig a kocsmában beszélgetőtársunk lett, s kifaggattuk a falu gombázós szokásairól, s meg tudtuk, hogy a piruló galócát – találóan - vértövűnek hívják errefelé. 
Aztán készültünk Erdélybe, de előtte vendégségbe érkeztek hozzánk a lengyelek, akikkel az erdélyi útra együtt mentünk. Velük is elmentünk gombászni. Az Aggteleki Karsztra császárgalócáért – amit a lengyelek szerettek volna – nem találtuk értelmét elmenni, gazdagabb gombakínálatot gondolva Bükkszentkeresztet ajánlottuk. Igaz, csak kockás vargányák voltak többnyire (széltől felrepedezett kalapú vargányák beceneve), de voltak. Sőt volt epeízű tinóru is, amit az óvatlan gombász könnyen nyári vargányának nézhetett volna, mert olyan fiatal volt, hogy még nem volt rózsaszín a termőrétege. Nem mentünk haza gomba nélkül… Az előző napokban a karszton szedett kenyérgombából és csoportos tuskógombákból finom ételeket varázsoltunk nekik, hadd lássák, van ám Magyarországon is gombafőzési kultúra, nemcsak a lengyelek falják előszeretettel a gombákat….
Erdélyről az előző bejegyzésben már írtam, így most ezt nem ragozom.
Erdélyből megérkezvén, másnap reggel egyedül kimentem a Csanyikba, gondoltam, hogy a miskolci felhőszakadás – melyet Baskával éltünk át Bánkútról hazajövet az autójában – megtette gombanevelő hatását. Igen, a tölgyesben volt gomba, igaz nem vargánya, de cékla tinóru, piruló galóca, galambgomba szép számmal akadt. Közben beszélgettem az ott gombászó emberekkel, néhánynak a gombáját is megvizsgáltam, majd egy velem korú „fiatalemberrel” szóba elegyedve látván a vargányáját, kicsit panaszkodtam neki, hogy én azért nem találok, mert nem ismerem a foltokat, nem idevalósi vagyok. Ó, hát ő már vasárnap leszedte a vargányákat, de nézzük meg az általa ismert foltokat, hátha kinőtt még pár gomba. És kinőtt. 
A "Mentor"

 a Csanyik legszebb bronzos vargányája
 Volt olyan rész, ahol a sűrű, de púposodó avarból csak az ösztöneimre hallgatva emeltem ki a gombát, mert hogy ki sem látszott. Csodálkozott is, hogy ez így megy nekem :-) Aztán még elmentünk a Vadaspark kerítésénél lévő foltra is, ahol a kerítésen belül vigyorgott 8 szép vargánya. „Mentorom” nem volt rest, bemászott, én addig vigyáztam a csomagjára. Kaptam tőle két búcsú vargányát. Igazán megható volt az önzetlensége és barátsága, velem, egy vadidegen „konkurenciával” szemben. Igaz, sok vizet sajnos nem zavarok, hiszen csak ritkán sikerül a szabadságot úgy kifogni, hogy éppen akkor legyünk a Bükkben huzamosabb ideig.
Valival még elmentünk egy búcsú Aggteleki karsztos túrára, itt is az a szerencse ért minket, hogy az emberek éppen azt az idős gyertyános, bükkös részt nem látogatták sűrűn, ahol a vargánya nőtt. Szedtünk pici kalappal csoportos tuskógombákat, még a meleg erdőrészből egy pár szem császárgombát is sikerült begyűjteni. Itt csak a jégeső elöl kellett menekülni, de megúsztuk. Két nap múlva újból Bükkszentkeresztre mentünk Dénessel gombászni,   szép vörös érdestinórúkat kaptunk a piruló galócáink és galambicáink mellé, egy olyan erdőrészből, ahol a „fejszés mama”, akivel mindig találkozunk az erdőben, mert a napi rőzseadagját gyűjti, éppen felborogatta az összes földből kilátszó piruló galócát….  
a bükkszentkereszti erdőből élő asszony

Az ifjú vargányákat és az érdestinórukat nem vette észre…. 
Egy következő kiránduláson Bükkszentkeresztről célirányosan indultunk a Kaán Károly forráshoz, hátha tartogat nekünk meglepetést ez az általunk nagyra becsült gombázós hely. Előzőleg nem találtunk rá az odavezető egyszerű útra, mert a térképen nincs jelölve turista út. Most sikerült. S ahogy kanyarodunk a forráshoz vezető útra, az út szélén ott fekszik egy hatalmas tüskegomba. 

A nem sok híján két kilós tüskegomba

Éreztem, hogy nem az élőhelyén van, ilyen közel, a turista út mellett nem nőhet ekkora gomba! Ha az élőhelyén találtuk volna (bár örömünk ettől még nagyobb lett volna), mert védett gomba a tüskegomba, némi lelki vívódás után, de a helyén hagytuk volna. Így kármentés gyanánt – hiszen a szkleróciuma (szaporító képlete) úgyis a földben maradt- , hogy ne száradjon el, vagy ne rugdossák szét a hozzá nem értők, betuszkoltuk szatyrunkba, s hazavittük. 1980 dkg-ot nyomott a mérlegen, ez már kiállításra való trófea lenne, ha volna ilyen gombászéknál :-). A fazékban végezte szegényke. Felét leszárítottuk, feléből csirkecombbal tejfeles tokányt készítettünk. Fejedelmi volt e zsenge gomba, még ha a kis kalapok lemetszegetése sok időt is vett igénybe, megérte. (Az vessen ránk követ, aki nem így tett volna helyünkben!) A gomba egyébként termeszthető gyógygomba, vízháztartás, prosztata problémákra ajánlott. S hogy került az út szélére? Arra gondoltunk, hogy valakire rájött a szapora az úton és bement a sűrűbe. Megtalálta a gombát, s kihozta megmutatni, hogy mit talált. Vagy nem tudták a hatalmas gombát hazavinni, mert nem volt miben, vagy nem is akarták, mert nem ismerték… Így az út szélén hagyták sértetlenül, üdén, frissen és kívánatosan. Nekünk! :-)
A szabadságom utolsó napján kimentem a Forrásvölgybe egy búcsúkörre. Bár szedhettem volna még piruló galócákat, de most visszatértem inkább a pici gombákhoz.. s lett is eredménye, melyről a tömlős gombás blogomban számoltam be.
Nekünk ez a szezon nagyon jó volt, mert végre jókor voltunk jó helyen….

7 megjegyzés:

290130 írta...

Mióta megírtad, hogy írni fogsz a nyári szezonról, minden nap megnéztem, hogy olvashatom-e már a beszámolót! Már kétszer elolvastam, mert valóban igaz van Marikának, hogy úgy tudod varázsolni az olvasót,hogy úgy érezze magát mint ha veletek bóklászna az erdőben! Valóban nagyszerű gombázós időszakon vagytok túl azokkal ellentétben akik nem mentek a gombák után ebben az aszályos időben! Továbbra is várom,(van türelmem kivárni)hogy könyv formában is majd elolvashassam ezeket a nagyszerű történeteket! Nagyszerű élmény volt az olvasása! Gratulálok!

lilapereszke írta...

Kedves Magdi!
Igazán köszönöm, hogy ennyi figyelmet fordítasz a bejegyzéseinkre. Ezek szerint a blog látogatottsági statisztikáját neked köszönhetjük :-)
Örülök, ha sikerült átélned velünk a betűkön keresztül, mindazt az örömet, amit nekünk a gombászás ad.
Üdv: E

Márta néni azéris írta...

Aki ennyire szereti a hobbiját, annak nincs lehetetlen. Nem lehet megunni a leírásokat, és egy kis pótlást nyújt azoknak, akik kimaradtak a gombászás örömeiből. (de még reménykedünk az őszi szezonban)

Hodobay írta...

A pótlást én kapom! Benne vagyok minden élményben, kalandban, felfedezésben, gyönyörködöm a szebbnél-szebb fotókban!
Gratulálok és köszönöm!
Szárazság ide-oda, gazdag gombász-nyaratok volt.
Indulhat a következő fejezet, az ősz kapujában várnak az új felfedezések!

lilapereszke írta...

Marikám!

Ezt csinálja valaki utánad! Igen, lehet virtuálisan is gombászni, ha vannak elraktározott élmények, s szerencsére vannak! :-)))
Én köszönöm Neked, hogy olvasod a blogot és véleményt mondsz. A következő fejezetet megtárgyalom Szent Péterrel, hogy szeretünk elázni, nyugodtan küldje az esőt a nyakunkba. A gombákért mindent!:-)

Névtelen írta...

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/exelon.htm][img]http://onlinemedistore.com/10.jpg[/img][/url]
specialty dermatology pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/estrace.htm shaver pharmacy id [url=http://redbrickstore.co.uk/products/propranolol.htm]pharmacy across the pond[/url]
psi pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/evecare.htm thailand pharmacy online diflucan [url=http://redbrickstore.co.uk/products/chloramphenicol.htm]chloramphenicol[/url]
board of pharmacy california http://redbrickstore.co.uk/products/viagra-soft-tabs.htm online pharmacy zolpidem [url=http://redbrickstore.co.uk/products/actonel.htm]the organic pharmacy[/url]
online canada pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/exelon.htm vips discount reviews acmedicalgroup refill pharmacy [url=http://redbrickstore.co.uk/products/rocaltrol.htm]rocaltrol[/url]

Névtelen írta...

[url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/purim.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
pharmacy price maine http://certifiedpharmacy.co.uk/products/minocycline.htm massachusetts pharmacy addresss [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/categories/blood-pressure.htm]efi pharmacy[/url]
transfer pharmacy prescription with discount http://certifiedpharmacy.co.uk/products/dostinex.htm caldwell discount pharmacy [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/himcolin.htm]himcolin[/url]
pharmacy cross stitch http://certifiedpharmacy.co.uk/products/azulfidine.htm online pharmacy rx [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/amitriptyline.htm]a 159 amide phentermine usa pharmacy next day[/url]
funny pharmacy joke http://certifiedpharmacy.co.uk/products/acticin.htm pharmacy technician examining board [url=http://certifiedpharmacy.co.uk/products/lexapro.htm]lexapro[/url]