2008. október 30., csütörtök

Mártanéninél Tiszadobon

Mártával a gombázós topicon ismerkedtünk össze. Október 12-én végre sikerült személyesen is találkozni vele, meghívott minket a tiszadobi csodaerdejébe gombászni.
Amikor leszálltunk a tiszaújvárosi buszpályaudvaron, se piros szőnyeg, se fogadó bizottság…. Mártáékat fényképről felismerve később megpillantottuk, mivel buszunk nem késett, hanem előbb érkezett be, ők érkeztek pontosan a helyszínre.
Kocsival a Tisza gátján utunkat alaposan lerövidítve, megérkeztünk a tiszadobi lucosba.

Középen egy tarlógomba, alatt szagos csigagomba és sok apró kígyógomba
Tényleg csodaerdő, lépni nem lehetett, hogy gombára ne tapossunk. Rizike a csúcs formáját hozta. Az apró kalapokat szedtük, ha már volt lehetőség a válogatásra.

Heyderia abietis (magyar neve nincs) apró tömlős gomba
Tudományos gombák is kerültek a kosárba, mint később kiderült, magyarországi harmadik adat, egy moha spóratoknak tűnő apró tömlős gombáról (Heyderia abietis). Volt többféle pókhálósgomba, cserepes gereben, barna érdestinóru, lila pereszke, légyölő galóca, rengeteg kígyógomba és sok más, nyárhoz, lucfenyőhöz kötődő fajok.

lucfenyvesi rizike
Márta gondoskodott róla, hogy nehogy éhezzünk, mint otthon :-) finom szendvicseket (házilag sütött magos kenyérrel!) hozott nekünk. Hazafelé, a házukhoz közeli réten még rátaláltunk néhány lila tönkű pereszkére, hogy ne menjünk már haza anélkül.
Márta bepácolt hússzeleteihez a Bükkben talált maradék fehér szarvasgombából (Mártának hozott ajándékból (ejnye)), Szysssz összedobott egy mártást, főtt krumplival fejedelmire sikerült az ebédünk. A kuktaságból kimaradván Márta kézimunkáit sorra szemügyre vehettem, a virtuóz vonalaktól, amiket a varrógépéből kihoz, az állam esett le, ágytakaró, falikép, táska, kalap, felsorolni sem tudom, mi készült itt foltvarrással.
Haza vonattal mentünk, Szyssszt a vonat továbbvitte Miskolcra, míg én átszállva Nyékládházán, ha akartam volna, barátnőjét egész úton, túl hangosan oktató egyetemistától ingyen leckét vehettem volna valószínűség számításból. Nem akartam. (Fúj matek).

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Első de remélem nem az utolsó közös látogatás volt a csodaerdőben.
Biztos jó név a blognak ez a gombaturka? Mivel ketten csináljátok, nem lehetne Szyreszke?

lilapereszke írta...

Gombatur(k)a Gombászás-túrázás rövidítéseként találta ki Szysssz átmenetileg. A te találmányod nekem nagyon tetszik, megbeszéljük.