2008. október 30., csütörtök

Ajándék ez a potya szabadnap

2008. szeptember 18. dolgozós szombat (hál’ Istennek nem nekünk:-))
Budakeszin gyászos a gombahelyzet, vajon a Pilisben? Szysssz egy túramozgalom felélesztésén fáradozik, melynek egyik állomása Pilisszentkereszt, így nem érdektelen számára ez a kis falu. Gombázó helynek sem utolsó.


Kiérve a faluból, felmentünk a temető melletti Kálvária dombra, majd bevetettük magunkat a sűrű erdőbe. Száraz az összes lucos, szednivaló gomba nincs benne. Próbáljunk szerencsét Kakashegyen. A Fő utcán visszafelé poroszkálva betértünk a Hilda cukrászdába, ahol is a frissen kisült aranygaluskának persze, hogy nem tudtunk ellenállni, kár is lett volna, mert nagyon jól csinálják.


A kék turistajelzésen elindultunk a Kakashegyre, felfelé. Találkoztunk gombászokkal, akik a földön termő gyűrűs tuskógombákból szemezgettek. Ennyi segítség elég volt, utána már mi is megláttuk az avarban csücsülő gombákat. Felérve a Bükkös zónába a Zsivány szikláknál rábukkantunk Fazekas Sabine tájművészeti alkotására. Lehullott faágakból készített spirál alakban gyűrűző „labirintus”, melynek közepén ovális szem formájú egy embernek elegendő térben fa áll, mellette farönk ülőke, ideális hely magunkba zárkózásra, meditálásra.

Leereszkedve Pilisztszentkeresztre, kosarunkba lassan gyűltek az apró gombakalapok. Igaz nemesebb gombára fájt a fogunk, de vargánya- ígérő helyeket azért láttunk. A buszmegállóba érve éppen sikerült elcsípni a Pomázra induló buszt, ennyi jutalmat kaptunk ráadásnak még a szép őszi napra.
Másnap a fatelepi szakköri túrán is csak gyűrűs tuskógombát szedtünk, Szysssz a http://kozosgomba.blogspot.com/2008/10/gyrs-tuskgombs-zldbab-gazdagon.html fel is rakta a belőle készült finom zöldbabos-gombás torta receptjét.

Nincsenek megjegyzések: