2013. február 2., szombat

Gombakeresés hóban - fagyban


(Elvetemült gombászoknak, elvetemült gombászokról íródott a bejegyzés, bocsánat!)
Salgóbányai telelés bejegyzésben ígértem a gombabeszámolót, de ehhez a világvégi (2012. december 21) gombászkalandok is hozzátartoznak. Szerencsére hosszú ideig tartott a gombaszezon, csapadék, pára volt bőven és a fagy is elkerült bennünket. Bár november végére már csak a fakorhadék bontó gombák virultak, a gyökérkapcsolt gombák közül a rizike, többhetesen, mire észrevehetően megemelte kalapjával a fenyőavart, pudvás volt. A hétvégi programról beszélgetve mondtam Ancsának, hogy teszek egy utolsó kísérletet az aprócska tömlősgomba (Holwaya mucida) megtalálására, (a továbbiakban H.m.).  Évek óta sóvárgok rá, ismerősöm lett erről a  remek szlovák gombás honlapról  .
A szerencse Ancsának kedvezett, tök véletlenül meglelte a gombát, képét fel is tette az Index gombázós topicjára, üzenve nekem, hogy meglett!!! 
Persze, örültem a szerencséjének, de azt nem állítom, hogy nem voltam egy kicsit irigy rá. Az oldalamat annyira fúrta a kíváncsiság, azonnal kifaggattam, hol és hogyan sikerült a találkozás.  Végül megbeszéltük, hogy, elvisz a Szent Helyre a Lepence patak völgyébe. Sajnos a következő hétvégére megjött a tél, faggyal, nagy hóval,  ahogy illik is ez decemberben. December közepén a pár napos jó idő elolvasztotta a havat, s megbeszéltük, hogy elmegyünk meglátogatni a gombát vasárnap, 21-én. Hideg volt, de a gyenge téli napsütés legalább egy kis meleget azért adott.  


Lepence Pláza
A hely a Lepence Pláza nevet kapta tőlünk, ha már shoppingolás helyett itt töltöttük az arany vasárnapot.
Megérkezve Pilisszentlélek felől a Lepence patak felső részére, az autóból kiszállva egy nagy fehér kutya szaladt oda hozzánk, valószínű a közeli erdészházból, s nem tágított mellőlünk egész ott tartózkodásunk alatt. Hiába mondtuk neki, nincs kaja, menjél haza, nem fogadott szót.
hű kísérőnk "Burkus"
Nem is baj, hogy velünk volt, biztonságot jelentett nekünk, főleg, amikor a nemnormáslivadászok több lövést is leadtak a közelünkben, hozva ránk a frászt a visszhangzó patakvölgyben. A kutyát kevésbé zavarta mindez, erdész kutya volt, szokva volt a lövöldözéshez. Ha leguggoltam fotózni melegített a hátával, de volt, hogy arrébb kellett vinnem az ágon lévő gombát, mert kitúrt a helyemről, jól esően elterpeszkedett a kihűlt lábnyomomban :-). Lefelé haladva a patak medrében, Ancsa egy  bükkfa odvában  újabb ritkaságra bukkant a Phleogena faginea (továbbiakban P.f.)  gombára.  
P.f. (Phleogena faginea fiatalon)P. f  (Phleogena faginea éretten, barna spóráit hullatva)
Ez a gomba hasonlít a nyeles pöfetegre, de jóval kisebb és keményebb burkú, sokan talán nyálkagombának gondolják az apró mérete miatt. A fotók jól sikerültek, de a H.m., amiért elindultunk, jéggé fagyva egyáltalán nem volt fotogén, így újabb alkalmat kell majd keresnem vele egy jó portréért. Tapasztalati előnyömmel most már tudom, hogy mit kell keresni, kb. milyen élőhelyen, ugyanis a gomba tetőtől talpig sem nagyobb 1 cm-nél, vékonyka, mint egy fél gyufaszál. (A makróval készült fotókról mindezt nem lehet megállapítani, ezért volt nagyon fontos számomra a nagy találkozás.) Ezúton is köszönöm Ancsának.
Néhány mirelit gombát még találtunk, s egész szép színes gomba-világgal tudtunk előrukkolni  a gombázós topicon.
árszerű enyveskorallgomba (Calocera cornea)
 
sötéttönkű fokhagymagomba (Marasmius alliaceus)
lila kocsonyagomba (Ascocorine sarcoides)
Na, most már végre rátérek a 2013. január 1-jei salgóbányai kirándulásunkra a Zagyva forrásvidékén. Elérve a sárga pötty jelzésen egyszerre két forráshoz is (Lehel és Zagyva), kicsit megálltunk vizet inni, fotózni, s ha már ott van egy bükkfacsonk, naná, hogy szemügyre vettem a belsejét.
a Zagyva forrását jelölő tábla
Ahogy a Lepence pataknál, itt is sorakoztak, mint gyöngyfüzérek a  P.f. gombák csoportjai. Egy év alatt háromszor találkozni ezzel a ritka gombával (Miskolc, Csanyik völgy, Visegrádi hg. Lepence patak völgye, Salgóbánya, Zagyva forrás) nekem nagy élmény volt. 
nyeles gömbőcök P.f  (Phleogena faginea)
Zúzmarás téli fülőke

Január 1-jén zúzmarás gombát látni csak szerencsét jelenthet. Úgy tartja a babona, hogy amit január 1-jén csinálunk, azt csináljuk egész évben.
Lehet, hogy egész évben gombászni fogunk? :-))

2 megjegyzés:

Hodobay írta...

Editke, kalandban, gombákban gazdag évetek volt! A folytatás még jobbnak ígérkezik, csapadék van bőven, a tavaszi gombaszezon jó kell legyen.
A Burkus nagyon tettszik, a Lepence Pláza is.
Gratulálok a gombákhoz!

lilapereszke írta...

Szia Marika!

Köszi a gratulációt.
Jól kezdődött az év, s ha rajtunk múlik talán jól is telik/végződik. Tudod gomba mindig van, csak meg kell találni :-))
Üdv: lp